14 mars 2013

Dadelsirap

 
Dadelsirap finns att köpa i en del livsmedelsbutiker och hälsokostbutiker. Jag köpte dadelsirap tidigare, men nu gör jag bara min egen dadelsirap för det är ju så otroligt enkelt att göra själv – och mycket billigare och nyttigare – och inte minst är det enklare att få tag i dadlar än vad det är att få tag i dadelsirap.

Jag använder dadelsirap när jag bakar och behöver mörk sirap. Man kan ju också ta dadelsirap på mackan om man vill ha något sött. Jag tycker det blir för sött. Men min mamma gillar söt dadelsirap på mackan :o)

Sirapen håller ganska länge i kylskåpet vilket också är en fördel. Jag förvarar burken upp och ned så att det inte kommer in luft.

Jag köper mina dadlar hos min grönsakshandlare. Han har stora saftiga dadlar som är helt underbara i smaken. Går inte att jämföra med de små, halvt intorkade färdigpackade dadlarna som man hittar i butikshyllan som alla har ett skal som man helst vill pilla bort.Ingredienser:
600 g urkärnade dadlar
6 dl vatten

Gör så här:
 Lägg dadlar och vatten i en gryta och låt det koka upp. Sänk värmen och låt dadlarna sjuda tills de är riktigt mjuka, ca 20 minuter.

Ta grytan av plattan. Kör med en stavmixer tills du har en fin sirapsgröt.

Häll sirapen över i en rengjord, varm glassburk. Sätt på locket och ställ burken upp och ned. Låt den stå sån tills den har svalnat så att du får vakum i burken. Då håller den längre.

Eftersom den nu är koncentrerad är det enkelt att blanda ut massan med vatten eventuellt sötin, sukrin eller palmsocker efter vad som behövs efter det du ska tillaga.

Förvaras i kylskåp upp och ned.Detta recept blev publicert 14 mars 2013 och förbättrat och uppdaterat 15 dec 2013


Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Fantastiskt gott!
  Tack för tipset.
  Jag använder det till brödbak.
  Hur länge håller den i kylskåp?
  1 mån, 6 mån?

  Mvh
  Rolf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Rolf!

   Den håller ett par månader, speciellt om du förvarar den upp och ned så att det inte kommer in en massa luft.

   Jag använder det både i brödbak och matlagning - och som du säger - fantastiskt gott :o) / Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...