21 februari 2013

Pepparsalta fingerbröd


 
I detta recept blir det ca 10 fingerbröd. De liknar på grizzini, men är en mjukare variant så att man kan använda dem också som ”sked” när man äter tapas - eller min förrätt med gazpacho i gurk-koppar.

Det är bara till att öka på degen om du skal ha fler gäster. Dessa är goda som tilltugg både på tapasbordet, till dipp, soppor, grillat, fisk… ja nästan vad du vill.Ingredienser:
1 tsk torrjäst / tørrjær (en påse med torrjäst innehåller 4 tsk)
1 dl ljummet vatten / lunka vann
½ tsk salt
½ tsk honung
¼ dl olivolja
2 dl fint siktat dinkelmjöl / speltmjöl

Toppning
Varmt vatten
Flingsalt av något slag
Svartpeppar som har fått en runda med morteln

Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom mjölet. Till sist mjölet. Jag blandar först i ½ dl, sedan använder jag den sista ½ dl till att ta ut degen på mjölat bakbord. Degen vill inte bete sig som en deg av vetemjöl eftersom den är lösare. Var noga med att inte blanda in mer mjöl än vad du precis behöver för att kunna rulla ut bröden. För mycket mjöl gör att de blir tråkiga och torra. Dinkel behöver mycket mer vätska än vetemjöl.

Jag delar upp degen i 10 lika stora delar. Rulla dem till jämntjocka ”fingrar” ca 15 cm långa. Lägg dem på en plåt med bakpapper. Pensla bröden med varmt vatten och strö över peppar och salt.
Ställ dem att jäsa ca 1 timme under plastfolie. Inte låt plastfolien röra degen. Som du ser på bilden så bygger jag upp runt plåten med glas och lägger bakgallret över så att jag sedan enkelt kan breda ut plastfolien över plåten.

Sätt bröden mitt i ugnen på 150˚C i ca 30-35 min, beroende på ugn. Jag brukar köra med varmluftsugn de sista 10-15 minuterna, men det är inte nödvändigt.

Ta ut bröden och lägg dem på ugnsgallret utan bakpapper. Stäng av ugnen, sätt in bröden och låt dem stå tills ugnen är mer eller mindre kall. Bröden är då krispiga på utsidan, men mjuka på insidan.Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...