24 februari 2013

Ostbollar med jalapeñoOstbollar är väl långt i från det mest sunda man kan äta. Men om man nu vill ha ostbollar så kan de i vart fall göras så sunda som möjligt. Med ett lite sting av hetta från jalapeñon passar dessa ostbollar både till fördrinken, på tapasbordet eller som snacks. De känns inte feta och kladdiga och de försvinner fortare än du hinner laga dem, men ack, det är värt det.I detta recept får du 20 ostbollar

Oströra:
150 g Chèvre ost
Ca 30 g jalapeño – jag använder jalapeño som har legat i vatten och syra – inte i ättika
fint dinkelmjöl till att rulla bollarna i


Gör så här:
Mosa Chèvre osten med en gaffel. Finhacka jalapeñon. Blanda till en deg och rulla ut 20 små ostbollar. Rulla bollarna i fint dinkelmjöl. Lägg dem på ett fat och ställ i kylskåpet 15-20 minuter.


Frytyrsmet:
3 dl fin dinkelmjöl /speltmjöl
1 msk bakpulver - jag använder bakpulver med vinsten*
3 dl isande kallt vatten
Rapsolja till fritering

Gör så här:
Har du riktigt isande kallt vatten från kranen så är det väldigt bra. Vi andra tar så kallt vatten vi kan få och sätter det sen i frysen 20 min för vi ska använda det,

Blanda de torra ingredienserna, Vispa ned det kalla vattnet. Ställ i kylskåpet 30 min.

* Bakpulver med vinsten använder jag eftersom jag inte tål vanligt bakpulver på grund av mitt kosthåll. I alla recept med detta bakpulver kan du använda vanligt bakpulver. 
Ska du köpa bakpulver med vinsten i Sverige så kan du förhöra dig på hälsobutiken. Det finns också att köpa på nätet på www.ekonaragavle.se som ligger i Gävle. 
I Norge finns bakpulvret att köpa i de flesta hälsokostbutiker. Har de inte på lager så kan de säkert ta in detta eftersom Helios har eget bakpulver med vinsten. Du kan läsa mer på www.helios.no


Fritering.
Hetta upp olja i en tjockbottnad gryta. Du ska hälla upp så mycket olja att du kan beräkna att täcka ostbollen 1 ½ gång. Du kan använda matoljor som är ägnade till fritering, solrosolja eller rapsolja. Jag använder rapsolja eftersom jag inte tål alla oljor.

Testa att oljan är varm nog till fritering med att lägga i en bit bröd, eller droppa lite frityrsmet i grytan. Det skal bubbla upp på en gång och bli gyllne i löpet av en minut.När oljan är varm. Ta ut dina ostbollar och frityrsmet från kylen. Rulla ostbollarna i frityrsmeten. Ostbollen ska vara helt täckt av frityrsmeten innan du lägger den i grytan. Om en boll inte är helt täckt av frityrsmet så vill den spricka och ostmassan flyter ut. Ta då upp den på en gång så att du inte får ost flytande runt i hela grytan.

Inte fritera för många bollar åt gången. Använd en hålslev för att fiska upp bollarna när de är färdiga och lägg dem på et fat med hushållspapper för att rinna av.

Ostbollarna håller knaprigheten ett par timmar om de ligger torrt, inte har läckt ut ost och har fått en gyllne färg runt om.
Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurnerPrint Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...