4 februari 2013

Mandelmjölk och mandelmjöl - 2 för 1Jag använder en del havremjölk i mina recept. Jag har också använt quinoamjölk och mandelmjölk. Soyaprodukter tål jag inte så bra, så det håller jag mig långt ifrån. Jag gillar inte att dricka mjölk och har i princip inte druckit mjölk sedan jag var barn. Havremjölken jag väljer kommer från Oatley och har blivit tillsatt med kalcium och vitaminer i samma grad som vanlig mjölk. Den kan användas på samma sätt som vanlig mjölk. Det som är tråkigt är att här i Norge är den mjölken ganska dyr så därför gör jag också mandelmjölk själv.

Man kan ju använda andra nötter om man vill, men jag föredrar mandel. Och utifrån en sats med mandelmjölk får jag också mandelmjöl. Två produkter för prisen av ett. Kan ju inte bli mer ekonomiskt. Här är mitt recept på mandelmjölk.


Ingredienser:
1 ½ dl mandlar som har varit blötlagda minst 6 timmar
5 dl kallt vatten

Gör så här:


Skölj mandeln noga och lägg dem i vatten över natten eller i vart fall minst 6 timmer. Genom blötläggningen tar man bort svårsmälta enzymer och mandelsmaken kommer till sin rätt. Efter blötläggningen är vattnet riktig grumsigt. Skölj mandlarna noga genom en sil.


Häll mandlarna och nytt friskt vatten i en mixer. Låt gå ca 3-4 minuter. Mjölken blir vit som vanlig mjölk. Om du vill så kan du skålla och skala mandeln innan du mixar den, men det är inte nödvändigt.Mjölken silas sen genom en nötpåse eller saftsil. Krama ut den sista mjölken från ”mandelgröten”.
Du får ut ca 2 glas mjölk ifrån detta recept. Häll upp mjölken i en burk eller flaska och förvara den i kylskåpet. Håller sig ca  2-3 dagar.


Jag har sett att andra har smaksatt mjölken med t.ex. 2-3 dadlar. Då ska de vara med i mixern. Eller smaksatt efteråt med agavesirap, Stevia Vanilla Creme, vaniljsocker och lite salt. Jag har inte försökt att smaksätta mjölken eftersom jag oavsett inte dricker mjölk, men använder den bara till mat och eventuellt smoothie.  Men du får experimentera dig fram till hur du tycker din mjölk smakar bäst.


”Mandelgröten” som blir över efter mjölken lägger jag ut på en tallrik och låter den lufttorka ett par dygn innan jag lägger den i en burk och använder den som mandelmjöl i matlagning och bakning. Mandelmjölet håller länge i burken om den var 100 % torr när du la den i burken. Var den fuktig så möglar mjölet i löpet av ett par dagar.

Du kan också frysa in det direkt och ta fram vid behov.
Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...