21 februari 2013

Kickis Gazpacho
Gazpacho är ju en av Spaniens nationalrätter. Men det jag har lärt mig efter alla mina turer till Spanien är att det inte finns ett entydigt recept. Det finns lika många recept som det finns husfruar, kockerskor och kockar som faktiskt tillagar denna rätt i Spanien. Alla med sina egna lokala grönsaker och twist. Men givetvis – det är ju en del gemensamma nämnare i recepten, som tomat… det är ju till trots en tomatsoppa, en kall sån.I några delar av landet får du med uppblött bröd, med eller utan vitlök och chili. Några med vinäger eller ättika, andra utan. Jag gillar min Gazpacho lite het med chili och utan uppblött bröd i soppan.

Jag vill kunna känna alla ingredienserna i smaken utan att någon dominerar och samtidigt inte kunna urskilja smakerna exakt. Den ska inte vara stark så det bränns, men ändå känna en touch av chili utan att det dominerar.  Ordentligt kall serverad på en varm sommardag med pepparsalta fingerbröd.

Här har jag valt att göra Gazpachon till en förrätt, en läskande entrérätt serverad i koppar av gurka med pepparsalta brödpinnar bakade av dinkel till. Förrätten kan gärna göras dagen innan servering, för då sätter sig smakerna ännu bättre.
Receptet är för ca 10-15 förrätter eller för 1 person som soppa. Skal du ha fler gäster så ökar du på receptet. Om du vill servera din Gazpacho som soppa tillsätter du ca ½ - 1 dl iskallt vatten.


Jag börjar med att göra mina gröna gurk-koppar. Räkna 1 kopp/person och varje gurk-kopp ska vara ca 7-8 cm lång. Det är snyggast om du gör alla lika långa.

Skölj gurkan noga. Skala av det mesta av skalet, men låt något sitta kvar som färgeffekt (se bilden).

Dela upp dina koppar i längder på 7-8cm. Använd en tesked för att ta ut kärnhuset i gurkan. Låt det vara kvar ca 1-1 ½ cm i botten. Om väggarna på gurkan är tjocka kan du använda en vass kniv för att ta bort lite mer av gurkan. Var noga med att inte förstör väggarna eller botten.

Lägg gurk-kopparna i kallt vatten tills de ska användas.

Til Gazpachon behöver du:

Ingredienser:
¼ gurka / agurk
½ röd paprika
1 bit av en fingertjock vårlök, ca 4-5cm - herrar får tänka på kvinnans lite smalare fingrar ;o)
8 cherry tomater, jag har valt riktigt mogna kanariska tomater, alltså tomater från Kanarieöarna.
1 färskpressad lime
¼ kruka med färsk basilika
1 msk extra virgin olivolja
Himaylayasalt
Svartpeppar som jag har krossat i morteln.

Gör så här:
Skölj och skala gurkan. Både paprika och chili ska vara utan frön. Hacka grönsakerna grovt och lägg dem i matberedaren tillsammans med lime, olivolja och basilika. Låt matberedaren gå tills du har en jämn soppa. Smaka av med salt och peppar. Ställ soppan kall till du ska servera.

Precis innan servering fyller du dina gröna gurk-koppar med soppan och serverar tillsammans med lite bröd, t.ex. Pepparsalta fingerbröd


Gazpacho serverat som soppa

Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...