13 februari 2013

Hallonhjärtan

I morgon är det Alla hjärtans dag. Jag har alltid tyckt att det er mest en kommersiell dag. Varför ska vi behöva en speciell dag för att visa vår kärlek? Det är ju fint om man kan ger varandra uppmärksamhet oavsett vilken dag det är. Jag har hört flera historier om hur den här dagen kom till och sökte runt lite på nätet. Överallt står det at det när det kom till Sverige första gången i 1956 så var det av rent kommersiella grunder. Hmmm… då har jag väl egentligen rätt då. Och det var ju inte förrän på 1990-talet som det egentligen tog av i Sverige. Du kan läsa mer om detta under mitt recept.

Men en god middag eller en söt kaka att bjuda sin kära eller familjen på, det kan jag vara med på.
I dag har jag bakat riktig goda, små och söta hallonhjärtan som jag hoppas faller i smak.Ingredienser till kexen:
2 dl fint dinkelmjöl/ speltmel
1 dl havremjöl
1 dl grovt amaranthmjöl
100 g mjölkfritt smör
2 msk ljus agavesirap eller agavenektar / 2 ssp lys agavesirup

Ingredienser till hallonfyllningen:
250 g frusna osockrade hallon (1 paket av den jag köpte)/bringebær
½ dl sukrin strö
2 msk agavesirap eller agavenektar
1 påse vegegel från Dr. Oetker - finns att köpa i de flesta livsmedelsbutiker/ finnes også i noen butikker i Norge

Ingredienser till kristyr:
4 dl Sötin eller Sukrin florsocker / 4 dl Sötin eller Sukrin melis
4 msk citronsaft /4 ss sitronsaft
Färg får du från granatäpplejuice – eller att du bara krossar några granatäpplekärnor så att du får med saften men inte kärnorna.

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser till kexen. Kavla ut degen på mjölat bakbord, ca ½ cm tjocka och tryck ut 16 hjärtan med pepparkaksform.

Gräddas i ugnen på 200˚C i 6-8 minuter, avhängig av ugn. Passa på att de inte blir brända. Lägg kakorna på bakgaller för att svalna.

Häll hallon i en gryta och kör med en stavmixer fin hallonsmet. Häll i socker, sirap och vegegel. Vispa kraftigt. Låt blandningen får et uppkok. Vispa kraftigt och ställ det att svalna.

När allt har svalnat så ser du att hallonsmeten nu är som en gelé klump. Vispa kraftig så får du en bredbar massa. Bred ut hallonmassan på hälften av kexen. Jag ta ca ½ cm tjock hallon gelé lager.

Blanda alla ingredienserna till kristyren. Du kan med fördel sikta florsockret så att du inte får någon klumpar. Bred ut kristyren på lika många kex som du har hallon gelé på. Sätt samman kexen. Låt kristyren torka innan servering.

Sen är det bara att njuta av dessa kalorifattiga men ändå supersöta små hallonhjärtan.

Jag hittade denna text på www.nordiskamusset.se

”Vet du varför det vimlar av hjärtan i stans skyltfönster de två första veckorna i februari? Det är för att vi med blommor, kort eller presenter ska fira alla hjärtans dag eller Valentines dag, som det heter i andra länder

Och vem var då Valentin? Det är lite mystik kring honom eftersom det kan ha funnits flera Valentin som traditionen kan ha kommit ifrån. Den mest kända berättelsen handlar om en Valentin som levde för över sjuttonhundra år sedan. Han var en kristen man som fängslades och led martyrdöden i Rom den 14 februari omkring år 269.

Hans brott var att han mot kejsare Claudius vilja vigt unga älskande par. Kejsaren ville ha ogifta krigare i sin armé. Under tiden i fängelset träffade Valentin fångvaktarens dotter som kom med mat och meddelanden till honom. Innan Valentin avrättades skrev han ett avskedsbrev till henne, undertecknat med "din Valentin". Detta skulle vara det första Valentinkortet och början på traditionen att skicka varandra kort den 14 februari.

Valentins dag, eller som det heter på svenska, alla hjärtans dag, är en ny tradition i Sverige som bara firats de senaste årtiondena. Det man vet är att den engelske ambassadören som bodde i Sverige på 1600-talet utsåg drottning Kristina till sin "Valentin" år 1654. Vi skulle antagligen inte ha firat dagen om inte affärsmännen uppmärksammat den.

Första gången ett varuhus skyltade med alla hjärtans dag var 1956 och då brydde sig inte många om att köpa presenter eller blommor. Men det har förändrats under de senaste årtiondena. På alla hjärtans dag 2002 såldes det 2 miljoner rosor bara i Sverige. Blommorna som efterfrågas är framförallt mörkröda rosor. Det säljs även mörkröda tulpaner och nejlikor den här dagen eftersom alla hjärtans dag firas över stora delar av världen och rosorna inte räcker till.”

Källa: www.nordiskamuseet.sePrint Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...