7 februari 2013

Hälgebullar


Köttbullar av älg

Det är inte ofta jag äter kött, men det händer. Egentligen är det bästa att jag inte äter kött överhuvudtaget. Jag kunde ju lika gärna bli 100 % veggis. Men än så länge har jag valt att inte äta kött från uppfödda djur. Eller rättare sagt bara från djur som hittar sin mat själv och inte får tillsatser i fodret. Och inte kött som är genmanipulerat. Gris och ko äter jag inte oavsett. Speciellt gris tål jag inte. Så det är nog viltkött jag äter mest om jag ska ha kött en gång ibland.

Oavsett så har jag nu tillagat och ätit Hälgebullar. För ett par dagar sen fick jag malet älgkött från en kompis. Han hade själv fått det av en jägarkompis. Men han tycker då inte att man kan göra så mycket med malet älgkött och funderade på att kasta det. Jag tog med glädje emot köttet och putta i frysen. Så då blev det Hälgebullar med grönkålsstuvning. Det är sååååå gott!. Jag älskar peppar och i dessa Hälgebullarna är det mycket smak av kryddpeppar. I dag blev jag inte veggis….Ingredienser:
500 g malet älgkött
½ gul lök
1 ägg KRAV-märkt/ 1 økologisk egg
6 msk torrt krossat bröd (till exempel från franskbrödbulle)
1 msk fint dinkelmjöl/speltmel
1 ½ dl havremjölk
1 krm malen vitpeppar
1 krm malen svartpeppar
3 krm malen kryddpeppar /allehånde
2 krm himalayasalt
Rapsolja och Cocosa till stekning

Gör så här:
Hacka löken fint och stek den mjuk i lite rapsolja. Löken får inte bli bränd. Låt löken svalna.
Blanda ägg, bröd och havremjölk. Låt blandningen stå så att bröd och dinkel drar till sig vätskan. Ca 20 min.

Blanda älgfärs med lök, kryddor och bröd blandningen. Du kan börja med lite mindre kryddor om du inte gillar för mycket pepparsmak.

Ta lika mycket rapsolja som Cocosa i stekpannan. Gör en provbit som du steker först och smakar av. Eventuellt ta mer kryddor om du tycker det behövs.
När du är nöjd rullar du köttbullarna och steker dem i rapsolja/Cocosa. Det ska vara ordentligt med fett i pannan. Inte ha för hög värme så att köttbullarna blir brända och ofärdiga på insidan. Ju större du gör köttbullarna ju längre tid tar det innan de är genomstekta.Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurnerPrint Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...