9 februari 2013

Granatäpple

Foto: Matkick
Granatäpple är en av mina favoritfrukter som jag gärna äter som den är eller använder både i mat och desserter. Första gången jag åt granatäpple är väl nästan 30 år sedan nu (usch vad tiden går).

Jag kommer ihåg att jag hade varit i ”stan” och shoppat och skulle ta bussen hem, men det var en stund att vänta på bussen. Jag slank inom en matbutik för att köpa ett äpple och kom ut med ett granatäpple (som inte en gång är ett äpple, men det visste jag inte då). Jag hade aldrig sett ett sådant äpple tidigare och jobbade hårt för att komma mig igenom skalet.

Det var definitivt inte gott att bita i men när jag äntligen fick hål på skalet så var det en sötsyrlig glädje av smak. Det har blivit många granatäpplen efter det. Granatäpple är en basiskbildande frukt. Här är lite fakta om granatäpple.


Fotot: Wikipedia

 Granatäpple är inte ett äpple men växer på träd som kan bli upp till åtta meter höga. Träden blommar från maj till oktober med röda blommor som senare utvecklas till granatäpplen. Frukten blir stor som en apelsin och har ett läderartat skal.

Ursprungligen kommer frukten från Asien. Växten fördes tidigt till länderna kring östra Medelhavet. Idag växer granatäpplen runt Medelhavet och kan även påträffas planterade i kruka. Den klarar temperaturer ner till -10 °C.


På utsidan påminner granatäpple om ett vanligt rött äpple, men inuti döljer sig en mängd små kärnor omgivna av vackert, intensivt rött fruktkött som har en söttsyrlig smak. Man äter fröna antingen naturella eller strör i sallader, använda i desserter eller i matlagning.

Man kan även pressa kärnorna för dess juice och sila bort kärnorna. Det är av granatäpple man tillverkar äkta grenadin, den rödfärgade saft som används att färga drinkar med.
Granatäpplet håller sig i över en månad i kylskåpets kallare del. I rumstemperatur ca en vecka. Fröna går bra att frysa i ca 3 månader.


I antikens Grekland var frukten en symbol för gudinnor och trädet planterades på hjältars gravar för att deras ätt skulle bli talrik, eftersom trädet tidigt uppfattades som en symbol för fruktsamhet då frukten innehåller så många frön.

Granatäpple innehåller en mängd skyddande antioxidanter, särskilt av sorten flavonoider, vilka anses ha god effekt på vår hälsa och anses ge skydd åt hjärta och kärl. Juice från granatäpple har i studier visat att den kan bromsa skador från högt kolesterol, minska blodtrycket och mer än fördubbla antioxidanthalten i blodet. Andra studier har visat att granatäppeljuice eller extrakt kunnat hämma prostatacancer och bröstcancer.

Granatäpple tillhör de mest antioxidantrikaste frukterna. Rik på vitamin C, vitamin E, vitamin B6, kalium och järn. Ellaginsyran i granatäpplet har cancerbekämpande egenskaper och ger skydd mot hjärtsjukdomar. Det finns även gott om tanniner, lignaner och antocyaniner.

Vill du se recept där jag använder Granatäpple? Recepter hittar du HÄR

Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...