10 februari 2013

Fettisdagen närmar sig


I år infaller fettisdagen eller fastlagsdagen som jag brukar säga, tisdag 12 februari.
Fettisdagen är då den sista dagen i fastlagen – den period som ligger tre dagar före den kristna påskfastan. Med andra ord, fettisdagen är den sista dagen man firade ordentligt innan man började den fyrtio dagar långa fastan fram till påskhelgen. Fettisdagen infaller alltid den tisdag som infaller 46 dagar före påskdagen.

Men hur många av oss är det egentligen som tänker på detta? Jag måste ju erkänna att denna dag har gått mig spårlöst förbi ibland. Jag har inte alltid varit så väldigt förtjust i dessa stora mastodonter till bakverk heller. Som liten pillade jag alltid bort mandelmassa ”geggan” och skrapade av så mycket jag kunde av grädden. Men jag tänkte – vad är en matblogg utan ett alternativ av en semla som t.o.m. jag kan äta?


Så här är ett recept på en sund – och himmelskt god – semla. Jag ska inte hoppa över fettisdagen fler gånger. I detta recept fick jag nytta av mitt amaranthmjöl som jag köpte för några dagar sen. Men du kan använda lite grövre dinkelmjöl istället för amaranthmjöl. Men jag måste samtidigt säga att amaranthmjölet gjorde bullarna saftiga.


Till 12 bullar


Klicka ut bullarna i formar
Ingredienser
50 g torrjäst (1påse)
1 dl havregrädde, jag använder Oatly iMat
2 dl havremjölk, jag använder Oatly
75 g laktosfritt smör
2 msk kallslyngad honung
1 msk kardemumma
1 dl grovt amaranthmjöl
5,5 dl siktat dinkelmjöl/speltmel
Kallt kaffe till pensling

Låt jäsa ca 30 min

Gör så här
Smält smöret. Häll i grädde, honung och mjölk och värm det till fingervarmt. Häll smör/mjölkblandningen över jästen. Tillsätt kardemumma och mjöl och blanda snabbt ihop.

Degen ska nu vara lite lösare än en vanlig bulldeg och lite kladdig. Det är viktigt att man inte tar för mycket mjöl när man har mest dinkel eftersom bullarna då fort blir torra. Det är också viktigt att man jobbar minst möjligt med degen.


Färdig gräddade bullar
Eftersom man inte kan rulla degen till bullar använde jag mig av muffinsformar. Jag satte mina papper muffinsformar i en muffinplåt så blir det enkelt att handtera. 
Klicka ut bullarna i muffinformarna. De behöver inte vara helt jämna för det jämnar ut sig under jäsning. Pensla bullarna med kallt kaffe (bara för färgens skull, de vill inte smaka kaffe).
Ställ bullarna under plast att jäsa i ca 30 min. Gräddas i 275˚C i 6-8 minuter avhängig av ugn.

Bullarna måste vara helt kalla innan du gör din semla. Jag plockar bort dem från muffinplåten (låt muffinpapperet sitta kvar), ställer dem på galler för att kallna under en torr handuk.

Fyllningen
200 g mandlar som har legat i vatten minst 6 tim
4 mask ljus agavesirap eller agavenektar
2 droppar bittermandelarom
Oatly iMat

Skölj mandeln noga och lägg dem i vatten över natten eller i vart fall minst 6 timmer. Genom blötläggningen tar man bort svårsmälta enzymer och mandelsmaken kommer till sin rätt. Efter blötläggningen är vattnet riktig grumsigt. Skölj mandlarna noga genom en sil.

Skålla mandeln. Det gör du enkelt med att koka upp mandlarna i vatten. Häll i en sil och skölj med kallt vatten. Sen kan du enkelt ”trycka” av skalet från mandeln. Mal mandeln fint. Tillsätt agaven bittermandelarom. Jag använder pipett när jag tar mina droppar för annars blir blandningen alt för bitter. Blanda gott samman.

Semlan
Ta av muffinpapperet på bullen, skär av så tjockt lock du önskar. Jag har ganska tjocka lock, men det är ju smak och behag. Gröp ur innanmäte på bullen. Blanda Innanmäte från bullen med mandelröran och lite Oatly imat grädde till en passande konsistens. Fyll sen upp bullen igen med röran. 

Det finns många alternativ av sund grädde ersättning. Men jag har valt i dag att använda laktosfritt vispgrädde. Jag vispar grädden (använder inte något sött i grädden) och lägger en stor klick på bullen. Sätt tillbaka locket på toppen och pynta med Sötin eller Sukrin florsocker.

Ha en flott Fettisdag!


 
 
 
 
Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...