5 februari 2013

Farmor Anka PajAlla har väl sett Farmor Ankas perfekta pajer? Här är ett recept på pajskalet som ger dig lika vackra pajer. Enkel att göra, enkel att kavla och forma och får en knaprig yta. Eftersom jag bara använder dinkelmjöl så är den lite nyttigare också.

Fyll pajen med härliga grönsaker, frukt eller bär. Det ser härligt ut ut när du sätter denna pajen på bordet. Flera olika pajfyll kommer. Men det är ju bra att börja med grundreceptet. Ha en flott pajdag!


Ingredienser:
4 dl fint dinkelmjöl
4 msk kallt vatten
100 g mjölkfritt margarin

Gör så här:
Ugnen förvärms till ca 230 grader
Häll alla ingredienser i en skål. Lättast att blanda med handen. Inte blanda degen i maskin då risken är stor att man förstör ”trådarna” i dinkelmjölet.

Blanda tills margarinet är fördelat i hela degen och den håller samman.
Om man önskar kan man lägga degen kallt innan man kavlar ut den, men just denna deg kan kavlas på en gång och blir lika bra. Men det är enklare att kavla ut den tunt om den får ligga i kylen en stund.

Kavla ut ca 2/3 av degen tunt på ett bakplåtspapper så kan man enkelt vända den över pajformen.  Men degen håller bra samman även om du lyfter upp degen du har kavlat.
Tryck ner degen i alle hörn i pajformen. Skär av det som går över kanten på pajformen. Täck kanterna med aluminiumfolie. Nagga med en skarp kniv små hål i botten och i bottens kanter.

Förgrädda i ugnen tills pajskalet får en lätt brunaktig ton (ca 15-20 min).
Ta av aluminiumfolien och låt pajskalet svalna lite innan du fyller pajen med det du önskar.
Kavla ut den resterande 1/3 av degen tunt till ett lock till pajen. Lägg den över den fyllda pajen och skär av kanterna som går utanför pajformen.Ta en vass kniv och gör lufthål på pajen.

Gräddas tills hela pajen har en gyllenbrun färg (30-40min)


Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...