23 februari 2013

Aubergine

 

Jag använder aubergine ofta i olika maträtter. Inte för att den innehåller massor av vitaminer precis… ja för det är det ju inte så mycket av… men för att jag gillar smaken och konsistensen.  Några recept med aubergine hittar du här i min blogg redan, och fler vill det komma. Men först lite fakta om aubergine.
Aubergineblomma

Auberginen kallas också för äggplanta och tillhör familjen potatisväxter och finns i olika former och storlekar. Allt ifrån runda, små som ärtor, till äggformade och långsmala. Också färgerna varierar. Namnet äggplanta kommer från att de tidiga sorterna var ljusa och äggformade.


Den vanligaste är mörkviolett med ett blankt skal och en längd på ca 15-20 cm, men det finns också gröna, röda, blåa, vita, gula och spräckliga auberginer.

Aubergine kommer från Asien där den fortfarande växer vilt. På 700-talet infördes plantan till Sydeuropa. Plantan är 1-årig, bäst är att skörda frukterna omogna. Får de mogna länge på plantan blir fruktköttet segt och trist. Smaken är mild och neutral. Fruktköttet är vitt med en lite svampig konsistens. 

Aubergine är en vanlig grönsak i många matkulturer. Den är släkt med potatis och tomat och används i medelhavsländerna ofta just på samma sätt som potatis.
Förvara aubergine svalt i ca +8-10°. Undvid dock helst kylskåpet, då de lätt får köldskador i form av bruna fläckar i temperaturer under +7°. Rå auberginer bör ej frysas, men när den är tillagad går det ganska bra.

Auberginen har lite kalorier och innehåller lite av vitamin A-, B- og C samt lite kalcium og järn.
 Omogna auberginer innehåller solanin, vilket är det gift som även finns i grön potatis. En mogen aubergine ger efter något om man trycker lätt på dem. Känns den hård, låt den ligga och mogna i rumstemperatur innan användning. Auberginen ska inte ätas rå.
 

Recepter där aubergine ingår hittar du HÄR

Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...