11 februari 2013

Dinkelpasta grundrecept

 
Dinkelpasta finns att köpa i många livsmedelsbutiker och i hälsokostbutiken. Om du som mig inte kan äta vete eller durumvete så kolla noga att dinkelpastan inte är uppblandad.

Men dinkelpasta är väldigt enkelt att göra själv. Och har man en pastamaskin så kan det inte bli enklare. Och inte minst så smakar hemlagad pasta bättre än köpt. Här är ett enkelt grundrecept på dinkelpasta.


Receptet är beräknat för 1 person så det är bara att lägga till lika mycket för antalet personer som kommer på middag.


Ingredienser:
40-70 g fint dinkelmjöl/speltmel (avhänger av storleken på ägget)
1 ägg - jag använder KRAV-märkt
Lite Himalyasalt

Gör så här:
Blanda allt för hand (är enklare med kontroll på konsistens), men du kan också blanda degen i en matberedare.

Ta i lite mjöl åt gången så degen inte blir för hård och mjölig.

Om du blandar degen i matberedaren så blir den kornigt, men detta trycker du lätt samman. Degen ska vara medgörlig, elastisk men inte hård och mjölig. Hellre lite kladdig än för torr.

Jag brukar platta ut degen till en tjock pannkaka med händerna innan jag lägger den i plast och i sedan i kylskåpet. Det blir lättare att få den tunn efteråt. Låt den ligga i kylskåpet minst en timme innan du gör din pasta. Det går bra att göra degen dagen före du ska använda den också.

Strö på lite mjöl, skaka ut mjölet genom att skaka pastan i händerna och lägg den sen direkt i det kokande vattnet. Pastan behöver 1 minut, kanske 2 om den är tjock. Går fort som bara den och smakar underbart.

Pastan kokas i rikligt med vatten, lite himalayasalt och gärna lite rapsolja.

Pastaplattor behöver inte kokas utan används direkt i lasagnen efter att den har torkat.

Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

1 kommentar:

  1. Ett nytt tips: Jag har alltid låtit pastan torka en timmes tid efter att jag har format min pasta färdig. Men det har jag slutat med när jag ska använda pastan på en gång (utom vid ravioli och pastaplattor). Dryss på lite mjöl, skaka ut mjölet med att skaka pastan i händerna och lägg den sen direkt i det kokande vattnet. Pastan behöver 1 minut, kanske 2 om den är tjock. Går fort som bara den och smakar underbart. Lycka till :o) / Kicki

    SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...