23 februari 2013

Auberginegryta med pinjekärnor Denna auberginegryta är mustig och mättande och har en frisk smak med inslag av citron. Jag gillar den bäst tillsammans med sallad och bröd, men du kan också servera den tillsammans med ris, quinoa, hirs, potatis osv.Receptet är för 3-4 pers om du äter den med sallad och bröd.

Ingredienser:
2 stora auberginer
1 rödlök
2 klyftor vitlök
600 g krossad tomat (1 ½ box)
Citronsaft
2 tsk ljus agavesirap eller agavenektar
Ca 2 msk hackad färsk oregano
Himalayasalt
Krossad svartpeppar
200 g gröna ärtor - jag har använt KRAV märkta frysta ärtor
100 g pinjekärnor
Rapsolja till stekning

Gör så här:
Skiva auberginen i 1 ½ - 2cm tjocka skivor. Salta bägge sidor på alla skivorna och lägg dem på ett fat för att ”såsa” till sig i ca 30 min. Aubergine drar till sig mycket mer sås om du gör så här först.

Medan auberginen såsar till sig, starter du på såsen.
Rödlöken skivas. Vitlöksklyftorna hackas fint. Stek lök och vitlök på medelvärme med lite rapsolja så att de blir mjuka, men inte brända.  Tillsätt tomat, oregano, agave och saften av 1 citron (storleken på citronen kan ju variera, så smaka dig fram hur mycket citron du ska ta). Smaka av med salt och peppar. Såsen ska vara lätt syrlig. Låt blandningen småkoka på svag värme i ca 15 min.

Pinjekärnorna rostas i torr stekpanna. Rör ofta så att du inte bränner dem. Lägg dem till sidan så länge när de är klara.

Skölj av auberginen under rinnande vatten. Ta en bred, stor panna och häll i lite rapsolja så at det blir ett tunt lager på botten. Lägg i ett lager med aubergine skivor. Häll på hälften av såsen och lägg på ärtorna. Nytt lager med aubergine och så resten av såsen. Låt småkoka under lock i ca 30 min. Grytan ska inte röras, men skakas lite av och till. Känn med en gaffel att auberginen er helt mjuka, annars låter du den småkoka lite till.Lägg upp på tallriken och strö över rostade pinjekärnor. Servera med sallad och bröd.

Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...