5 februari 2013

Amaranth
Fri bild från Wiiki m. hänvisning

Jag hade tänkt att utom recept så ska jag skriva lite om de produkter och kryddor jag använder och inte minst om produkter och kryddor jag upptäcker på min matresa. I dag tänkte jag skriva ett par ord om amaranth.

Jag hade hört och läst om amaranthmjöl tidigare och köpte det nu när jag var i hälsokostbutiken sist, då jag redan har kommit fram till att detta är ett mjöl jag tål och att det ska ge saftiga bröd vid bakning. Men jag var tvungen att googla i dag igen för att kunna återge lite mer exakt information om mjölet. Här är något av det jag hittade:
Redan för flera tusen år sedan hade befolkningen i Sydamerika glädje av de goda egenskaperna till vidunderkornet amaranth. Amaranth var en helig planta för aztekerna och enligt gammal övertro kan amaranth ge dig övernaturliga krafter och ett långt liv… Ja, vi kan jo önska…

Det finns flera typer av Amaranth och några av dem används i livsmedel. Amaranth är i släkt med Quinoa och är en fröplanta och inte en spannmål. Men man räknar den ofta under spannmål eftersom plantan kan användas på samma sätt. Amaranth fröna kan kokas hela som ris, malas till mjöl och poppas till ”popcorn”. Amaranth har en mild nötaktig smak. Amaranth odlas i dag i vissa delar av Afrika, i Mexico, Guatemala, Peru, Indien och Nepal. Den är självpollinerande och sprids lätt.


59 % av amaranth fröet består av sund och lättsmält stärkelse. 18 % är fullvärdigt protein och har ett lågt GI-värde. I tillägg är det glutenfritt.
Det mest speciella är att fröna innehåller mycket lysin* vilket gör amaranthproteinet extra värdefullt eftersom det sätter i gång ämnesomsättningen och ger en långvarig mättnadskänsla. 
 
Med allt detta i tankarna så blir det till att experimentera sig fram till något bra med detta mjöl.


Har du något bra tips på vad man kan göra med amaranthmjöl?


(*en av de tjugo aminosyrorna som är byggstenar i proteinet och är en av de essentiella aminosyrorna som kroppen inte kan framställa själv utan måste tillföras genom mat. Lysin finns också i ärtväxter som sojabönor, kikärtor, kidneybönor och i bokvete).

Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Jag gör Franska Macarons! med Amaranth!
  Lätta att fägrsätta!
  Glutenfritt och "nyttigare" än mandel,
  Men ingefär lika dyrt.
  Fördelen är dock att det redan är superfint malet...
  /Martin Liss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bakar du dina macarons utan raffinerat socker också? Det finns också mandelmjöl som är superfint malet precis som Amaranthmjöl. Härligt att du har experimenterat med receptet och använder andra produkter än mandel :o) /Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...