29 januari 2013

Tortilla
Här är mitt recept på tortilla som jag lovade. Tortillachips kommer strax. Gjord på dinkelmjöl och smakar mycket bättre än någon tortilla jag har ätit. Hela familjen älskar dessa. Det är inte alltid jag gör det så runda och vackra som på bilden. Men det är roligt när man ska bjuda på wraps på vänner att det också ser snyggt ut.

Jag läste någonstans att tortilla i Spanien egentligen är en tjock omelett med potatis och lök. I Mexico, Guatemala och i resten av Mellan-Amerika och delar av USA är tortilla ett majsbröd. Ja detta visste jag. Men jag visste inte att man i Nord-Amerika gör tortillan på vetemjöl. Dessa är större och tunnare och används till bland annat burritos, wraps… Så då är dessa en variant på vetetortillas.Ingredienser:
1 liter siktat dinkelmjöl
3 ¾ dl kokosmjölk
2 tsk himalayasalt
2 msk olivolja

Gör så här:
Blanda raskt ihop alla ingredienser. Det är enklast att blanda med händerna.
Det blir en elastisk deg och du behöver inte mer mjöl vid utbakning. Ta bitar av degen och kavla ut dem till stora tunna tortillas. INTE tillsätt mjöl.

Jag brukar använda en stor tallrik som har samma storlek som botten på min stekpanna som mått på storleken. För blir tortillas större än stekpannan så blir de inte gräddade helt ut i kanterna.

Jag lägger dem på en tallrik med lite smörgåspapper i mellan som på bilden när jag har kavlat ut dem. Då blir det enklare att lyfta de när de ska gräddas.

 Hur många tortillas det blir avhänger av hur stora du gör dem. Men ca 10-12 stycken kan du räkna med om du inte har en gigantisk stekpanna.

Tortillan gräddas i torr panna. Börja med att värma pannan riktigt varm. Lägg i den första tortilla. Sänk värmen lite och passa på at det varken blir för varmt eller för lite ”fjutt” på stekningen. Gräddas ca 20-30  sekunder på var sida.


 Tortillan bubblar upp och blir fläckvis gyllenbrun. Om du bränner en tortilla, diska stekpannan och börja om igen. Om du steker tortillan för länge så blir den krispig i stället för mjuk. Jag bruka lägga lätt fuktad handduk mellan tortillan, så blir de extra mjuka och lätta att hantera när du lagar wraps.

Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...