28 januari 2013

Nötgott

Det är gott med rostade, lite salta nötter på salladen och vissa maträtter. Nötter är ju också ett sunt alternativ till godis. Och dessa nötterna är försvinnande goda. Och väldigt enkla att göra. 

Har man nötter kvar efter jul så försvinner de fort på detta sätt.Vill man ha nötterna salt/söta så gör man salt/sockerlagen. Det är inte så mycket socker som följer med så det lilla gör ingenting. Som godis gillar jag bäst valnötter. Vilken favorit har du?  På salladen fungerar alla nötter.
 
 

Ingredienser för båda recepten:
ca 500 g valfria nötter (paranötter, mandel, valnötter, eller vad man nu gillar....)
1 msk mjölkfritt margarin eller smör

Saltlag:
7 ½ dl vatten
4 ½ msk himalyasalt

Salt/sockerlag:
7 ½ dl vatten
4 ½ msk himalyasalt
4 ½ msk rårörsocker

Gör så här:

Skölj nötterna noga i rinnande, ljummet till varmt vatten. Koka upp saltlag eller salt-sockerlagen.. Lägg i nötterna när det kokar och låt dem koka i 6-7 minuter.

Häll av lagen genom en sil. Häll nötterna tillbaka i grytan tillsammans med smör. Blanda tills smöret har smält och nötterna ser fint blanka ut. Häll ut dem på plåt med bakpapper.
Rostas tills de är torra i ugnen på 125 grader (ca 1-2 timmar). Rör runt av och till. Fungerar både med och utan varmluftsugn.

Om man vill ha mer smak kan man strö ett tunt lager med himalayasalt på de salta nötterna och ett tunt lager med himalyasalt och rårörsocker på de salt/söta nötterna. Detta görs medan de fortfarande är varma. Rör runt. Klara till servering.


Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...