27 januari 2013

Hur ska jag starta med basisk kost?


 
Gör det inte svårare för dig själv än vad det egentligen är när du vill börja med basisk kost. Det är egentligen inte speciellt komplicerat.

Börja med några enkla steg...


Det är enklare att gå över till basisk kost om du tillvänjer kroppen över tid. Vill du äta en 100 % basisk kost måste du räkna med att du på sikt måste bli vegeterian, eller ännu bättre, vegan.

Jag har tidigare haft en 100 % basisk kost, även om det inte var det som var mitt mål - jag ville bara må bättre. Och just min kropp behövde det i en period innan kroppen klarade att hitta en god syra/basbalans med maten jag åt. Det betyder inte att det är så för alla. I dag har jag en ca 75-80 % bsisk kost, som man räknar med är den balansen vi alla bör ha.

En person som har en mycket bra matsmältning kan bibehålla ett ganska bra pH-värde i kroppen trots intag av mycket skräpmat och syrabildande mat, eftersom han/hon kan tillgodogöra sig näringen i maten oavsett.

Däremot kan en annan person som äter basiskbildande kost ändå vara alltför sur i kroppen på grund av dålig matsmältning. Trots att man äter en basiskbildande kost kan man få en sur reaktion om man har till exempel mycket stress runt sig. En bra balans i syra/basbalans mår alla bra av oavsett.

Läs mer om syra/bas balansen HÄR

För någon håller det med några få ändringar. Börja med dessa 3 enkla steg i en månads tid, så är du på god väg.

Ät mer grönt – Låt i vart fall 50 % av tallriken innehålla råa grönsaker vid varje lunch och middag. När du kokar grönsaker så försvinner många näringsämnen. Gör en stor sallad så att du har tillräckligt för ett par dagar av gången.


  Drick mycket vatten – men det betyder inte att du ska bälga i dig vatten. Kom ihåg att frukt och grönsaker också innehåller vatten.

  Här i Norden är vi lyckligt lottade eftersom de allra flesta har vatten i kranen som är neutralt eller lätt basiskt.

  Har du lågt pH i vattnet till exempel om du har egen brunn  –
  koka vattnet och låt det stå kallt i kylskåpet.

  Lägg i ett par citronskivor i vattnet. Inte bara är det gott och friskt, men citron är basiskbildande.

  Minska sockerintaget -

  Socker är mycket mer än bara det sockret du ser.

  Både vetemjöl, vitt ris, riskakor, popcorn, majs och mycket mer, är dolt socker.

  Att minska konsumtionen av socker bidrar till bättre hälsa, och din kropp att bli mer basisk.
  Print Friendly and PDFPrint Friendly

  2 kommentarer:

  1. Tack för din braiga blogg.Min dotter på 13 år har haft problem med magen sedan 5 år.....Mkt sur saltsyra och reflux.Håller på att hjälpa henne att äta bättre nu..Får man räkna med 1 månad innan man ev kan skönja resultat?

   SvaraRadera
   Svar
   1. Hej Margareta! Jag vet tyvärr inte alla livsmedel som inte är bra för den som har det problemet som din dotter har, men jag vet att generellt är det starkt kryddad mat, sena måltider, stora måltider som vill utlösa problemet i tillägg till en del livsmedel. Om man äter ofta och mindre portioner så vill det hjälpa. Min jag tror att du skal googla för att hitta mer exakt vilka livsmedel som inte rekommanderas och därefefter prova er fram. Gör små ändringar i taget - Läs gärna detta inlägget för tips på vägen: (Du måste kopiera och limma in texten i nätläsaren)

    http://www.matkick.com/2014/08/starta-med-basisk-kost-utan-stress-och.html

    /Kicki

    Radera

  Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

  Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

  I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...