28 januari 2013

Franskbrödbullar
När jag nu är i gång så måste jag ju lägga till franskbrödbullar. För utom att det är gott som frukostbulle eller till en sallad, soppa osv., så använder jag detta bröd som ströbröd i andra recept när jag behöver det. Om det blir något över alltså.

Bullarna är lika goda nybakade som dagen efter. Ska du frysa in dem så gör det samma dagen som de är bakade så smakar de nybakade när du tinar dem. Jättegoda att rosta också.

Vill man ha mer smak kan man tillsätta brödkryddor och minska på saltet. Jag plattar gärna ut dem lite extra så att de går hela i brödrosten. Favoriten är sesamfrön. Mums!
Till 8 bullar behöver du:

Ingredienser:
50 g torrjäst
2 msk mjölkfritt margarin (ca 30g)
1 tsk himalyasalt
2 ½ dl vatten/vann
5-5 ½ dl fint dinkelmjöl/speltmel

Garnering:
Varmt vatten
Vallmofrön, sesamfrön eller solrosfrön/solsikkefrøn

Gör så här:
Rör torrjäst med lite av det kalla vattnet.
Smält margarinet. När det har smält, häll i resten av vattnet och värm blandningen tills det är fingervarmt. Häll blandningen över jästen, tillsätt saltet och blanda väl.

Blanda raskt ned de första 4 dl av mjölet, därefter lite av taget för att se och känna att degen får riktig konsistens. Degen ska vara lös, något kladdig, men inte flyta ut.

Häll upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 8 delar. Inte jobba mer med degen än nödvändigt. ”Doppa” händerna i mjöl och vänd varje degklump fram och tillbaka i händerna ett par gånger som om det var en het potatis och på så vis ”rulla” degen. Lägg bullen på bakplåtsförsedd plåt. Tänk på att bullen jäser både på höjden och i omkrets så att du har nog med plats på plåten.

Pensla bullarna med varmt vatten och strö på vallmofrön eller sesamfrön. Låt bullarna jäsa 30 minuter under plastfolie. Sätt ett par glas runt plåten som plastfolien kan vila på så at den inte kommer i direkt kontakt med bullarna.

Gräddas mitt i ugnen 275 grader i 10 minuter. Lägg bullarna att svalna på bakgaller med torr bakduk.


Se också Franskbrödbullar bakat med surdeg och Franskbröddbullar bättre än förr


Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...